enhasttjanst.blogg.se

Med den här bloggen vill jag öka kunskapen om hästen som biologisk varelse.

eller säkerhetspolis?

Kategori: Hälsa

Jag tänkte följa upp mina tankar angående gränssättning från förra blogginlägget med ett annat exempel och det är alla dessa personer som tycker det är ok att rida ut i trafiken i enbart halsring och/eller utan hjälm. Detta är något som får mig att reagera kraftigt eftersom detta går emot allt säkerhetstänk som jag uppfostrats med inom hästsporten. Jag säger ingenting om att rida i ett inhängnat område i halsring men att med flit lämna hjälmen av tycker jag inte är ok. 
 
 
Så varför finns det så många (framförallt ungdomar) som tycker att det är helt ok att rida i trafiken i enbart halsring? Varför skiljer sig deras gränssättning från min? Jag har ju svårt att tro att de institutioner där de flesta av oss börjar med hästar, så som ridskolor eller naturburksgymnasier, förordar detta. När de lärde sig rida fick de förmodligen lära sig samma uppsättning regler och förmaningar som jag. Hjälm på i stallet, ordentliga skor med klack, om du går bakom hästen ska du gå nära osv. 
 
Min syster tog upp en ganska intressant sak för ett tag sedan. Vi pratade om hur folk tänjer på gränserna för att få utmaningar. Hon läser ledarskap och psykologi och tydligen är det så att vi människor måste utmanas. När allting  samhället görs tryggare och tryggare så söker vi också galnare och galnare utmaningar. Detta beteende förklarar delvis folks fortkörningsbeteende. 
 
Jag kan inte hjälpa att undra om det också förklarar denna trend i hästvärlden. När man "inte behöver" tänka själv, vaddå samhället är ju ansvarigt för att se till att jag inte skadas...(Som en bisak i detta har jag hört rykten om att man funderar på att sätta lampor i gatan vid övergångsställen för att alla som stirrar ner på sina telefoner ska uppmärksamma röd och grön gubbe!!). Ja det är kanske då man börjar tänja på gränserna, medvetet eller omedvetet, för att se vad som händer.