enhasttjanst.blogg.se

Med den här bloggen vill jag öka kunskapen om hästen som biologisk varelse.

Iallafall ingen björntjänst

Kategori: Ryttare

Välkommen till "En hästtjänst". Bloggen för dig som älskar hästar och inte bara ridning. Namnet kommer från mitt företag och handlar om jag erbjuder tjänster som hjälper din häst och du hjälper din häst genom att utbilda dig hos mig. Det är aldrig en björntjänst att göra en hästtjänst.
 
Under våren har jag haft tema "ryttare" men i juni, juli och augsti kommer det nya temat vara "teknik och hälsa". Men först kommer jag avsluta maj med det här inlägget som kommer utgå ifrån ett stallbesök jag gjorde förra helgen.
 
Så alltså förra helgen var jag på besök hos en pensionerad travare som heter SBs Kickan och som jag promenadrider då och då. Den här gången följde min sambo med samt hans mamma och syster. Mamman och systern rider enbart sporadiskt och är inte vana ryttare speciellt inte när det kommer till en visserligen pensionerad men fortfarande het travare. Så vi började med enkla övningar i hemma där de fick rida visserligen i sadel men utan stigbyglar. Eftersom Kickan blir hetare ju mer man tar i tyglarna fick de en crash course i hur man rider från bäckenet. 
 
 
Det är intressant det här. Medan vi höll på säger min sambos mamma något i stil med. Det här är något helt nytt, så här har jag aldrig lärt mig.
 
Nej, så är det! Och det är ett stort problem!! När man lär sig de så kallade grunderna på till exempel ridskola använder man träns med bett och sadel med stigbyglar. Man får lära sig använda tyglar och skänklar för att styra och stanna. Man får inte lära sig använda bål och bäcken. Men när man sedan når högre nivåer så är det ju precis det som förväntas av en. Jag skulle kunna skriva massor om det här, men ingen kommer orka läsa det. Så jag kommer istället nöja mig med att punkta upp det JAG ANSER vara viktigt i grundutbildningen av ryttare.
 
1. Lär eleven tömköra. Det ger en känsla för hur bettet påverkar hästen och hur eleven ska hantera tyglarna/tömmarna utan att samtidigt sitta och balansera på hästen och dra onödigt mycket i munnen.
 
2. Lär eleven rida barbacka. För att skydda hästens rygg och fördela trycket kan någon form av bättre barbackapad användas. Första gångerna tillsammans med en gjord för eleven att greppa om denne mister balansen. Först börjar läraren att longera, sedan när eleven hittat sin balans och kan tömköra först då kan eleven få rida barbacka och själv hålla i tyglarna.
 
3. När eleven hittat balansen i sig själv och kan styra höger hand, väster hand, höger skänkel och vänster skänkel individuellt samt kan följa med hästen på ett naturligt sätt när denna rör sig. Först då kan man börja introducera annan utrustning så som sadel. Men även där tycker jag man ska ta det stegvis. Jag tycker det är viktigt att man lär sig rida utan stigbyglar speciellt i början så man lär sig "komma ner" ordentligt i sadeln, alltså känna båda sina sittben.
 
4. Under hela utbildningen även på högra nivå tycker jag det ska ingå att man rider barbacka emellanåt. Jag tycker att man gott kan använda övningar från voltige till exempel. Jag tycker även att elever ska lära sig arbeta hästen från marken och under utbildningen kontinuerligt jobba till exempel med tömkörning, longering och löshoppning. 
 
Jag känner många bra tränare som frångått den klassiska ryttarutbildningen och som hjälpt många ekipage som faller utanför ramarna för att de av olika anledningar inte passar in. Vill du ha tips på tränare får du gärna kontakta mig, skriv gärna någon rad i kommentarsfältet.