enhasttjanst.blogg.se

Med den här bloggen vill jag öka kunskapen om hästen som biologisk varelse.

Drönare i hästvärlden

Kategori: Teknik

Ibland känns det som hästarna inte riktigt räknas in när man talar om djuren i lantbruket. Jag kan själv komma på mig att tala om dels lantbrukssidan dels om om hästsidan. Vilket faktiskt är helt knäppt. Hästarna tillhör lantbrukssektorn lika mycket som kor, grisar och andra produktionsdjur. Hästar äter foder som våra bönder producerar och de ger tillbaka gödsel som sprids på våra åkrar. De betar och hjälper så så sätt att hålla våra landskap öppna. Hästar som inackorderas genererar inkomster i form av stallhyror. Så visst utgör hästarna en viktig pusselbit i det svenska lantbruket.
 
Jag upplever att många hästägare dels har dålig koll på hur hästfoder produceras och att många inte tar ansvar för den miljöpåverkan som hästarna faktiskt har. Därför är det lämpligt tycker jag att ta upp den teknikutveckling som sker i lantbruket för att bland annat minska miljöpåverkan från foderproduktionen och som hästarna faktiskt får ta del av. Därför vill jag ägna några ord åt drönare och deras fantastiska fördelar i bland annat foderproduktion. 
 
(Vår lilla drönare för underhållning)
 
Drönare används för precisionsjordbruk, vilket betyder att man bokstavligen får en bild i handen som visar hur grödorna mår och kan på så vis snabbare sätta in korrekta åtgärder i stressade områden. Åtgärderna kan till exempel bestå av bekämpningsmedel, gödsling och/eller bevattning. Förutom att man får besked om vilken eller vilka åtgärder som ska sättas in får ansvarig person även information om hur mycket det kan behövas av det ena eller andra. 
 
Den här typen av precisionsjordbruk är inte ny. Sådana datasystem har funnits till traktorer ett bra tag nu. Fördelen med att använda drönare istället för traktorer är att man kan minska antalet mil traktorn måste köra vilket i sin tur minskar användningen av diesel och kan eventuellt också minska markpackningen.
 
Jag kan även se andra användningsområden för drönare i hästsektorn. De skulle kunna vara en hjälp i patrullera hagar både för att ha koll på hästarna, men också för att upptäcka trasiga stängsel eller hjälpa till att åstadkomma en bra betesrotation genom att varna när ett område håller på att betas för hårt. 
 
För den som är intresserad kan man läsa mr om drönare här.
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: