enhasttjanst.blogg.se

Med den här bloggen vill jag öka kunskapen om hästen som biologisk varelse.

Kan grisar svettas?

Kategori: Hälsa

Ni vet uttrycket "att svettas som en gris"...Det är rätt korkat, för grisar har i princip inga svettkörtlar som gör att de kan svettas. Av den anledningen är det så viktigt för grisar att kunna ta gyttjebad för att svalka sig när det är varmt. Hästar däremot har rikligt med svettkörtlar. 
 
 
Perspiration eller svettning innebär att fukt som utsöndras av svettkörtlar övergår till vattenånga på huden. Detta är en process som kräver energi som den får av kroppens värme. Detta resulterar i att huden blir svalare. Det betyder också att hästarna förlorar mycket vätska och måste dricka mer för att kompensera denna förlust. Men som sagt finnas det flera sätt för hästen att göra sig av med värme.
 
Konduktion är en process där värme överförs i ett fast material som till exempel när hästen ligger ned. Olika material är olika bra värmeledare. Cementgolv är till exempel en god värmeledare. Nakna cementgolv kan därför kännas svala och sköna på sommaren men råa och kalla på vintern, därför isolerar vi dem med material som leder värme sämre så som halm och spån mm.
 
Konvektion innebär att värme förs bort med rörelsen hos en vätska eller gas. Därför är det svalkande när det blåser. I vissa datorsystem använder man ett vattenledningssystem för att föra bort överskottsvärme. 
 
Strålning är mer komplicerat att förklara. Värmestrålning är en form av elektromagnetisk strålning och behöver inget medium att transporteras i. Till exempel uppfattar vi elektromagnetisk strålning i våglängder mellan 400-700 nanometer som synligt ljus. När våglängderna blir något längre uppfattar vi det som värmestrålning.
 
När hästen blir för varm kommer den anpassa sitt beteende på ett sådant sätt som hjälper den att svalka sig. Här gäller det att ha tagit hänsyn till detta i sin hästhållning. Har du funderat över placeringen av vattnet? Står det på ett ställe som tillåter maximalt intag varma dagar när hästarna svettas mycket? Ett annat sätt för hästen att svalka sig är att söka skugga för att komma undan solens värmestrålning. Finns det träd? Finns det en lösdriftsbyggnad? Tänk på att om ni har bädd i lösdriften avger den värme, har du en plan för när den töms?
 
Även om skydd mot värme inte är reglerat i föreskrifterna tror jag ändå att de flesta svenska hästhållare erbjuder sina hästar detta. Men jag vill ändå varna för stora hagar utan skugga där hästarna har långt att gå från bete till vatten.
Kommentera inlägget här: